Taide­lainaamo­toiminta Jyväskylässä laajenee

You are currently viewing Taide­lainaamo­toiminta Jyväskylässä laajenee

Uusi taidelainaamo keskittyy muotoiluun, taidekäsityöhön, valokuvaan ja grafiikkaan

Jyväskylän Taiteilijaseura on toteuttanut Taidelainaamotoimintaa Jyväskylässä Galleria Beckerin yhteydessä jo 35 vuotta. Keväällä 2021 taidelainaamotoiminta laajenee Luovan valokuvauksen keskuksen ja Jyväskylän taidemuseon ylläpitämälle Galleria Ratamolle. Ratamon toimipisteen valikoimat tulevat keskittymään muotoiluun, taidekäsityöhön, valokuvaan ja grafiikkaan. Taidelainaamotoiminnan kehittämishankkeessa mukana ovat taiteilijaseuran lisäksi Luovan valokuvauksen keskus ja Keski-Suomen muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Materia ry. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

”Meillä on valtakunnallisesti ainutlaatuinen konsepti, sillä missään muualla taidelainaamo ei sisällä näin laajasti muotoilua, taidekäsityötä ja valokuvaa. Taidelainaamotoiminta on vilkasta ja kasvattanut suosiotaan koko ajan, ja uusien alojen tuleminen mukaan on hyvä lisä myös lainaamon asiakkaiden kannalta”, kertoo Jyväskylän taiteilijaseuran puheenjohtaja Kristiina Lempiäinen-Trzaska.

Luovan valokuvauksen keskuksen puheenjohtaja Mikko Auerniitty kertoo, että taidelainaamon aloittaminen Galleria Ratamolla on innostanut sekä Luovaketta että Jyväskylän taidemuseota. ”Voimme kehittää Ratamon tiloihin täysin uudenlaista palvelua ja lisätä niitä kanavia, joita valokuvaajilla on töidensä esille saamiseen. Kahden vuoden kokeiluhankkeen jälkeen arvioimme toimintaa, ja toivon että taidelainaamosta tulee pysyvä lisä Ratamolle.”

Taidelainaamon valikoimista voi lainata taidetta kuukausimaksulla, mutta useimmat lainaajat ostavat teokset vähitellen itselleen. ”Muotoilun osalta tämä tarkoittaa sitä, että taidelainaamoon ei tule käyttöesineitä, vaan uniikkiteoksia. Muotoilijoille ja taidekäsityön tekijöille konsepti on aivan uusi, ja tämä varmasti innostaa jäsenistöämme osallistumaan taidelainaamotoimintaan”, sanoo Materia ry:n puheenjohtaja Marianne Tiitinen-Ritvanen.

Jyväskylän taiteilijaseuran, Luovan valokuvauksen keskuksen ja Materian yhteistyötä on hiottu vuodesta 2019 alkaen Visusti-hankkeessa, jossa toteutetaan Metsämaa-näyttelykiertue, taiteilijasparrausta sekä taiteilijoita esittelevä videosarja. Taidelainaamotoiminnan kehittäminen on askel kohti pysyviä yhteistyömuotoja.

Lisätietoja antavat:

  • Jyväskylän taiteilijaseura, Kristiina Lempiäinen-Trzaska, puh. 050 590 2595
  • Luovan valokuvauksen keskus, Mikko Auerniitty, puh. 040 577 7951
  • Materia ry, Marianne Tiitinen-Ritvanen, puh. 050 413 2752